Странице

7.4.10.

Lud i zbunjen...

Stara enigma, a nova dilema: ko je lud, a ko zbunjen?
Stigao je "beli šengen", a u najaviji je "crna sudbina"!
Tokom novogodišnjo-božićnih praznika, većina ljudi sumira rezultate predhodne godine, i pravi planove za tekuću.
Rezultati predhodne, čak i pored odmrzavanja SSP, predaje kandidature za članstvo u EU, putovanja u inostranstvo bez čekanja u kilometarskim redovima pred stranim ambasasdama, trećeg rebalansa budžeta, nažalost ne obećavaju ništa dobro.
Srbija, iako naviknuta na krize, suočiće se početkom narednog meseca sa "gašenjem" 7.200 firmi!

Šokantno?
Tih 7.200 firmi je u blokadi već neverovatnih 1.100 dana, ili pune tri godine. Mnoge od tih firmi odavno ne predaju završni račun, ali prema spiskovima Zajednice zapošljavanja, u tim firmama radi oko 30.000 ljudi!
Jasno je da ti "zaposleni" ne primaju plate, nemaju markice, topli obrok da ne pominjemo, ali ni zdravstveno, penziono i socijalno osiguranje!
Kako je to, uopšte moguće. Ko je ovde lud, a ko zbunjen?
Dakle ne baš lep i obećavajući početak nove radne godine... Osim ako ne gledate programe Javnog servisa Srbije.
Pored ovih, aktuelnih, sumornih dešavanja, izdvajamo najveći svetski događaj koji je obeležio 2009. godinu.
Svinjski grip AH1N1, koji još uvek hara kako kod nas tako i u svetu, ali više u medijima, nego u stvarnosti.
Oko vakcine protiv tog gripa, digla se velika prašina i vodi polemika u celom svetu. U ovom broju možete da pročitate reakciju Evropskog parlamenta, koji pokreće istragu o ulozi Svetske zdravstvene organizacije, farmaceutskih kuća i brojnih naučnika u širenju panike i svaranju pandemijskog skandala!
Svetska zdravstvena organizacija, očekivano, odbacila je optužbe da je preterivala u izveštajima o širenju virusa gripa A H1N1 i da je bila pod uticajem farmaceutske industrije.
Kod nas, već izvesno vreme traje vakcinacija, odziv nije baš preteran, ali naše vlasti odlučile su da već od ove nedelje počne vakcinacija đaka po školama?
Ne baš na silu, ali... Potrebna je saglasnost roditelja!?
Šta nam ukazuju statistički podaci?
Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" saopšteno je da je za mesec dana u Srbiji protiv novog virusa gripa vakcinisano 132.904 osoba. Zaključno sa 17. januarom ove godine, ukupno 75 osoba preminulo je, navodno, od A H1N1.
Šta da kažemo, na kraju?
Čestitamo farmaceutskim kućama i drugim umešanim organizacijama, koje su, možda i jedine, uspele da zarade za vreme ove krize...
A ostali?
Jedan od naših TV voditelja, podseća nas na reči pokojnog premijera - "Treba da sredimo prvo svoje mikro svetove, kako bi dobili jedan sređeni makro svet..."
Izgleda da, mi u Srbiji, imamo naviše muke u sređivanju onoga što je naše.
Počevši od svojih života, preko svoje zemlje...



Нема коментара:

Постави коментар