Странице

7.4.10.

Najbolje je biti zdrav...

Nalet novog virusa H1N1, koji hara svetom, opet je podelio planetu. Jedni, najavljuju apokalipsu i N1H1 porede sa španskom groznicom, dok drugi smatraju da se radi o gripu, koji nije ni više, ali ni manje opasan od običnog gripa. Uz tu stručnu raspravu, vodi se i pravi rat ZA i PROTIV vakcine.
Istovremeno brojne farmaceutske kuće (ili oni koji stoje u senci iza njih), proizvođači vakcine, zadovoljno trljaju ruke. I rešavaju problem krize!
Dakle, po mišljenju mnogih lekara ovaj grip ne razlikuje se mnogo po simptomima sezonskog gripa. Postoje podaci koji kruže internetom da godišnje od običnog gripa umire više desetina hiljada ljudi, dok od svinjskog gripa za sada ima oko 6000 registrovanih žrtava.
Lekari naglašavaju da je jačenje imuniteta najveća mera zaštite, i da nema razloga za paniku.
U celu priču, uključila se i Srbija. Svojevremeno, pre dva-tri meseca stizala su apokaliptična upozorenja, do onih Srbija je spremna i za epidemiju širih razmera. I dok se u svetu obavlja naširoko vakcinacija, u Srbiji je u ponedeljak otvoren koverat sa ponudama na tenderu.
Ministarstvo prosvete, produžilo je raspust đacima, mada slična iskustva u Britaniji nisu urodila plodom. U nekim školama, dan pre početka raspusta, mnogi učenici su došli s hirurškim maskama, oko kojih je takođe dilema: navodno, štite samo dva sata?!
Lekari preporučuju obaveznu prevenciju u vidu jačanja imuniteta, izbegavanje okupljanja u zatvorenim prostorijama gde boravi veliki broj ljudi, redovnu higijenu, nošenje maski... Ali, i obaveznu vakcinaciju građana.
Opet dilema?
Ministarstvo zdravlja dalo je saopštenje koje je izazvalo burnu reakciju, ali i niz nedoumica: da građanin MORA da potpiše i, ako ne želi da primi vakcinu, ali i ako želi!
U ovom broju "Dileme" prof. Dr Dragana Jovanović, bivši sekretar za zdravlje Beograda, objašnjava vrste i sastojke vakcina koje nam se nude, pozivajući se na monografije produkta.
Naime postoje tri vrste vakcina, a dve od te tri, sadrže skvalen. U svetu se vodi žestoka debata oko njegove uloge u sindromu zalivskog rata.
Kako saznajemo sa Britanskog nacionalnog zdravstvenog sajta, u Velikoj Britaniji program vakcinacije je počeo, pri čemu je vakcina ponuđena prvo grupama sa najvećim rizikom oboljevanja, a to su grupe koje su rizične i za sezonski grip. Po preporukama Britanije, zdrava populacija se ne vakciniše!
Kratko i jasno!
Srbija je prihvatila vakcine švajcarske kompanije "Novarist", koju zastupa "Jugohemija". Ova vakcina spada u grupu vakcina sa skvalen sastojkom... Farmaceuti i pojedini lekari, apeluju da treba informisati ljude o sastojcima vakcine, kako bi se ljudima, ipak, ostavio izbor.
U SAD vakcinacija je obavezna, ali u Austriji, Nemačkoj i Švedskoj vodi se žestoka polemika oko obavezne vakcinacije građana.
U tekstu austijske novinarke Jane Burgemeister, objavljenog na njenom zvaničnom sajtu, a prenet i na hrvatskom sajtu "Javno", navodi se da je podneta prijava protiv Svetske zdravstvene organizacije, Ujedinjenih nacija i nekoliko vladinih i farmaceutskih kompanije koje proizvode vakcinu, zbog navodne namere da se putem vakcina "proredi broj ljudi na planeti."
Orvel, ili "teorija zavere?"
Ne treba smetnuti s uma ni pokušaje farmaceutskih firmi da na tržištu ponude "svoju" vakcinu protiv N1H1...
U Švedskoj je otvorena istraga oko učinaka vakcine protiv novog gripa, jer je u oktobru četvoro ljudi, navodno, umrlo od posledica primanja vakcine, a od samog gripa dve osobe.
Nemačka javnost je takođe uzburkana zbog vesti da se vakcine razlikuju za najviše državne službenike, ili elitu, i onih za ostale, obične, ljude.
I, šta sad?
Pa, ostati zdrav!

Нема коментара:

Постави коментар