Странице

7.4.10.

Martovske ide

Da li ubistvo Gaja Julija Cezara 14. marta 44. godine pre nove ere, ima veze sa Srbima i Srbijom, i Cezarove martovske ide, ali nekako taj mesec, čini se ima neko sudbonosno značenje za nas.
Setimo se, recimo, 27. marta 1941. kada smo odabrali rat, a ne pakt, kada smo izabrali "bolje grob, nego rob", ili iz bliže istorije, 9. marta 1991., kada se Srbija raspodelila na dva dela i kada je Vuk Drašković, sa balkona Narodnog pozorišta, nemajući gde, suočen s činjenicom da će stotinak ljudi koji su demokratiju tražili na ulici biti jednostavno - pregaženo, komandovao - juriš !
Zatim, 11. mart 2006. kada je preminuo bivši predsedniki Srbije, upravo onaj protiv koga se i dogodio 9. mart 1991. godine. Onda, i 12. mart kada je snajperskim hicem ustreljen prvi demokratski izabran gradonačelnik Beograda, pa premijer, dr Zoran Đinđić.
Ostali su nam u rđavom sećanju 24. MART, kada je počela NATO agresija na SRJ, pod parolom "Milosrdni anđeo"! Ali, i 17. MART 2004. kada su Srbi na Kosovu bili izloženi novom pogromu od onih zbog kojih je NATO bombardovao Srbiju štiteći, navodno, ugrožena ljudska prava kosovskih Albanaca?!
A mart je mesec i kad dolazi proleće koje, ove godine nikako da stigne...
Građani ne pamte ovoliko dugu zimu, a sva je prilika da ćemo iz čizmi i kaputa, preći u sandale i majice... Govori se o uticaju čoveka na globalno zagrevanje planete, a zapravo pola sveta se smrzava, a Antarktik otapa!?
Na tu temu imamo u ovom broju "Dileme" i intervju i nadamo se odgovor na pitanje - šta se to sa Zemljom događa...
Ili je to, čovek, opet "podložio planetu", a kad pomenusmo "Milosrdnog anđela" i NATO bombardovanje, u nasleđe nam je ostao osiromašeni uranijum, povećan broj kancerogenih oboljenja, naročito na jugu Srbije, od Vranja pa do KiM, ali i sve veći broj psihičkih oboljenja kod građana Srbije, o kojima se u poslednje vreme više govori.
No, proleće je ipak vezano i za mnoge lepe događaje kao što su Mladenci, i sve što je vezano za početak ljubavi.
U predhodnom broju "Dileme" priredili smo tekst o predstojećoj promeni Zakona o porodici, koji je izazvao burne reakcije naših čitalaca. Neki su reagovali zašto je podržana fizička kazna kao krajnja mera u vaspitanju, a drugi su pak pokazali potrebu da im se razjasni kako da vaspitaju decu da budu uspešni ljudi?
I u ovom broju "Dilema" nastavlja priče sa poznatim ličnostima, i njihovim dilemama, koje mogu da posluže kao pozitivan primer drugima. Čitaćete dve neverovatne priče: jednu vezanu za vaspitanje naše mlade i uspešne glumice Mirke Vasiljević, a druga, još fascinantnija, za snagu volje našeg kolege novinara i estradnog umetnika Ivana Plavšića.
Dakle, samo da mart prođe i dođe "Dan šale", biće lakše...

Нема коментара:

Постави коментар